torstai 29. tammikuuta 2015

Keittiö: rapattu välitila (+ohjeet)

Meidän keittiö on perustoimiva, eikä kovin huonossa kunnossakaan vielä, vaikka onkin vanha. Mutta tiedättekö tunteen, että kaikki ei silti ole niinkuin haluaisi? Päätin joulun jälkeen tehdä keittiölle jotain pientä. Maalasin välitilan laatat jossain kohtaa ja siten sain värisävyn paremmaksi. Minua jäi kuitenkin harmittamaan laattojen kuviot välitilassa. Olen muutamissa blogeissa ihastellut rapattuja välitiloja ja päätin kokella samaa meillä. Silläkin uhalla, että rappaus ei pysy maalatun pinnan päällä. Ensimmäisen kerroksen jälkeen meinasi tulla uskon puute, mutta turhaan. Lopputuloksesta tuli tosi kiva!


Lähtötilanne oli maalatut laatat, jotka näyttivät tältä:Pesin välitilan hyvin puhtaaksi ja sudin pintaan varmuudeksi tartuntapohjustetta. Minulla ei ole tähän mitään ammattilaisen neuvoa, vaan pääteltiin isännän kanssa, että ei siitä haittaakaan ole. 


Yläkerran remontin jäljiltä löytyi varastosta CascoSpack LF tasoitetta, joten aloitin sillä. Yritin ensin tehdä tuolla kuvassa näkyvällä isommalla lastalla, mutta pian totesin pienemmän olevan toimivampi. Levitin tasoitetta välitilaan tosi vapaalla kädellä. Kuitenkin niin, että sitä oli joka kohdassa. Jätin lastan reunan jäljet näkyviin, enkä tasoitellut mitään liiaksi. Isäntä olikin sitä mieltä, että mä en ole ymmärtänyt perus tasoituksen ideaa ihan täysin. ;)


Ensimmäisen kerroksen jälkeen näytti tältä. Kovin hyvin en onnistunut valokuvaan saamaan näkyviin kaakelin saumoja, jotka vielä tässä vaiheessa olivat paikka paikoin hyvin selvästi näkyvissä. Hellan yläpuolelta ne taitavat näkyä parhaiten. Laatoissa olleet kohokuviot (kukkaset) hävisivät jo tässä vaiheessa. 


Seuraavaa kerrosta varten mun piti hakea lisää tasoitetta. Yllättäen tuo aikaisempi on ostettu jostain muualta, mutta maalikaupan myyjä vakuutti, että eri merkit ovat yhteensopivia. Eli uusi purkki oli Teknoksen Silora LF tasoitetta. Tasoitteen menekistä sen verran, että meidän välitilaan meni noin 10 litraa. Puolet oli ekasta jäljellä ja toisesta meni noin puolet. Kovin hintavaa tuo ei ole, muistelisin että 10 litran ämpäri maksoi hiukan alle 35 euroa. 

Teknoksen tasoite oli harmaata, joten toisen kerroksen jälkeen välitila näytti tältä.


Toisella kierroksella painelin sienellä sinne sun tänne jälkiä, jotta pinta ei olisi niin tasainen. Suurin osa kuvioinnista on kuitenkin tehty levitys lastalla.


Minulla oli tasojen päällä sanomalehteä, mitä yllättäen jäi kiinni... No, onneksi on kivitaso, niin raaputus oli helppoa. Suosittelen laittamaan parempaa suojaa! Itse laasti lähti helposti irti myös kaapin reunasta, minne oli sitä onnistunut sotkemaan.


Muutamaan kohtaan jäi vähän turhan suuria, teräviä reunoja, jotka saattaisivat vaarassa olla lohjata, jos niihin osuisi jokin. Hioin niitä varmuuden vuoksi hieman hohkakivellä.


Lopuksi maalasin pinnan Luja puolihimmeällä maalilla, jonka pitäisi kestää kulustusta ja pesua. Sävynä oli lähes valkoinen laasti.Pinta on ollut valmiina jo muutaman viikon ja olen sitä ehtinyt jo puhdistaa mm. lieden takaa useampaan otteeseen ja hyvin on ainakin vielä kestänyt. Himmeästä pinnasta tuli ensin sellainen fiilis, että eihän tuota saa millään puhtaaksi, mutta mitään ongelmaa ei ole ollut.

Keittiöstä otettiin vielä yksi kaappi kokonaan pois ja tapetoitiin seinä. Lisää kuvia ja juttua keittiöstä siis tulossa. :)

11 kommenttia:

 1. Oi en malta odottaa lisäkuvia. Remonteeraaminen on rankkaa, mutta piristää mahdottoman pitkään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ja pienellä laitolla saa kivasta muutettua kotia. :)

   Poista
 2. Tuo rappaushan on hyvä idea. Ryhdynpä mainostamaan miehelleni ideaa. En nimittäin tykkää yhtään välitilamme laatoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mainospuheeseen lisätä, että tuo on tosi helppo tehdä! :D

   Poista
 3. Lopputuloksesta tuli hieno. Oletteko muuttamassa jonnekin? Vanhat hirsitalot ainakin ovat mielenkiintoisia. Odotan lisää kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kovasti oltiin muuttamassa, mutta talo ei tällä erää mennyt kaupaksi. Nyt ollaan jätetty asia vähän hautumaan. Viihdytään onneksi täälläkin. :)

   Poista
 4. Hei, mitenkäs tuo pinta on kestänyt käyttöä? Tuota samaa teknoksen tasoitetta löytyisi itseltä mutta mietityttää laittaa, kun on lähinnä kuiviin tiloihin tarkoitettu. Että onko pysynyt seinässä ja kestääkö luututa puhtaaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinta on tähän mennessä kestänyt käyttöä hyvin, ei ole rapistunut tai lähtenyt maalia tms. Erityisen kovalla käytöllä on tiskialtaan ja lieden takana, mutta sieltäkin kunnossa. Tuo pinta näytti ensi siltä, että sitä ei uskalla pyyhkiä, mutta hyvin sekin on onnistunut. Olen jollain ihan perus suihkutettavalla keittiön puhdistusaineella tuota pessyt. Eli meillä ainakin toiminut mainiosti. :)

   Poista
 5. Hieno, hyvä, selkeä, inspiroiva stoori, kiitos tosi paljon!! Nyt minäkin uskallan alkaa saamaan, jeee. :) Ensin käsitellään pikku vessa ja sitten keittiön välitila, joka on kamalan näköinen epäonnistuneen kaakelimaalauksen jäljiltä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!